Gjestehavn
Kirkehamn

Kirkehamn


  1. Beskrivelse

Lang beskrivelse


Bussforbindelse til Flekkefjord. Galleri Omland (utstilling på Isbua). Dykking (mange muligheter). En spennende handlerunde fra Isbua til Kirkehamn med små gallerier og butikker med håndlaget kunst. Fottur til Høgåsen. Konserter på Isbua sommerstid.

Reportasje BM 2011:

Lunt og idyllisk: Vinden uler og Nordsjøen sender kraftige dønninger mot land. Men i Kirkehamn på Hidra er det blikkstille.

TEKST: LARS KRISTIAN LARSEN
FOTO: BÅRD OLSEN

Når vi ankommer Kirkehamn blir vi møtt av smilende, krabbespisende rogalendinger. Hidra er nemlig full av siddiser og egersundere om sommeren. Bare 600 mennesker har postadresse Hidra, men rogalendingene som har kjøpt sommerhus her sørger for at hjulene går rundt for butikker og restauranter. Det er sommermånedene som gir overskudd til å dekke underskudd resten av året.
En av de som setter pris på sommerturistene er kjøpmann Kåre Nilsen. Han driver butikken Matkroken R.B. Nilsen i Kirkehamn. Det var han egentlig arvelig pålagt å gjøre ettersom både far, bestefar og oldefar har drevet butikken. Oldefaren startet krambod her i 1895. Og siden har butikkdriften gått i arv. Nilsens sønn bor i etasjen over butikklokalet. Og tar vi ikke helt feil, tar han over når 64 år gamle Kåre engang pensjonerer seg.
– Jeg slapper av om vinteren. Nå er det fullt kjør, sier kjøpmannen som ved siden av butikkdriften har full stilling som bussjåfør.

Vakker ventehavn

Båtturistene har det blitt færre av de siste årene, kan Nilsen fortelle. Han mener han vet forklaringen på dette.
– Folk flest har fått så store båter i dag. Tidligere kom de innom her og lå noen døgn mens de ventet på bedre vær. Men med dagens båter går de fleste videre rundt Jæren eller Lista selv i dårlig vær, forklarer Nilsen.
Men Kirkehamn er absolutt verdt et besøk, selv om det ikke er været som tvinger deg inn. Ta deg en spasertur til Høgåsen og ta en titt på ”landsbyen” som tyskerne bygget under andre verdenskrig. Her finnes kanonstillinger, underjordiske ganger og ammunisjonslagre, for å nevne noe. Utsikten mot Listalandet er fantastisk. Den majestetiske kirka er også sentral i den lune havna. Dagens bygg ble reist for drøyt 150 år siden, mens den første kirka ble bygget allerede på 1100-tallet. På 1700-tallet beordret Christian den femte at det skulle bygges en ny kirke på tomta, etter at den første ble revet. Denne brant ned, og dagens kirkebygg ble reist i 1854.

Koselig

Vest for kirka finner du Isbua gjestehavn. Her kan du få deg et smakelig måltid i restauranten. Men unngå å legge det planlagte utemåltidet til en mandag. Da er nemlig Isbua stengt. Strøm, søpplecontainer, dusj, ferskvann med mer får du for havneavgiften som er på 150 kroner i døgnet. I Kirkehamn gjestehavn ligger du gratis. Diesel får du tanket vis a vis Fiskemottaket. Trenger du bensin må du til Rasvåg.
En vandring mellom de små husene langs vannkanten er svært sjarmerende. På veien finner du koselige kunst- og håndverkbutikker som er verdt et besøk. Legg gjerne turen innom for eksempel BitteLille galleri eller Fruenes hus. Her finner du håndlagde gaveartikler som du neppe får tak i på IKEA.

Helt siden 1968 har hidrafolket kjempet for å få tunnelforbindelse. Endelig har de lykkes. Fra 2013 møter du nok langt flere bobiler på øya, enn de som i år finner veien over fjorden med bilferja Hidrafjord II.Havnekontakt

Petter Tagholdt

Telefon

951 11 484

Epost

petter.tagholdt@flekkefjord.kommune.no

Beliggenhet

Flekkefjord kommune

Gjesteplasser

20

Vindforhold

Rolig havn

Fortøyningssystem

Longside

Drivstoff

Diesel

Avstand til drivstoff

100 m

Havnepris

Gratis

Posisjon

N58 13.923 E006 32.012Kommenter