Årets gjestehavn 2013

Tønsberg spurtet til seier i Båtmagasinets kåring av Årets Gjestehavn.
Av Redaksjonen
3. februar 2014 – 12:37

Det var lenge tett i toppen av avstemningslista, men på slutten kom Tønsberg med et kjemperykk og dro fra de andre gjestehavnene i avstemningen.

I fjor uttalte havnesjef Per Svennar i Tønsberg at avstemningen om Årets Gjestehavn var “latterlig”. Da vant Klokkergården på Rødøy som Svennar mente noen knapt hadde hørt om før. En gjestehavn og eiere som for øvrig ble viet et helt fjernsynsprogram på NRK i fjor høst. Han lo ikke akkurat da han uttalte dette, men vi regner med at smilet er på plass i år siden det gikk helt hjem for Tønsberg denne gangen.

300 gjesteplasser

Norges største gjestehavn har nesten 300 gjesteplasser. Til tross for størrelsen er havna svært veldrevet, og i konstant utvikling. I Tønsberg bor gjestene sentralt i sentrum av byen, med alle underholdningstilbud i gangavstand. Bryggeområdet fra Hotell Klubben, som er nærmeste nabo og der det har vært sommerrevyer med landets største stjerner i mange år, og østover er full av restauranter der det syder av liv om sommeren. Nærmeste nabo til gjestehavna ved kaiene er dampskipet D/S Kysten som kjører sightseeingturer i skjærgården når den ikke ligger inne til oppussing av frivillige, driftige sjeler. I havneområdet er det også kino og Osberg Kulturhus som ligger inne i Quality Hotell Tønsberg har store teater- og konsertoppsetninger. Thon Hotell Brygga ligger også i området. For øvrig er det kort vei rett opp i sentrum hvor det er enkeltbutikker og kjøpesentra. Tønsberg er også kjent for Slottsfjellfestivalen som arrangeres 17. til 19. juli til sommeren. Slottsfjellet ligger like ved siden av gjestehavna.

På motsatt side av gjestehavna og kanalen gjennom Tønsberg ligger gamle Kaldnes Verft som nå stort sett er bygget ut til annen næringsvirksomhet og leilighetskomplekser. Her finnes også enkelt restauranter som nås enkelt ved den nye gangbrua over kanalen

Her er resultatlisten etter avstemningen blant de syv nominerte havnene for 2013

Havn Navn
1 Tønsberg
2 Værlandet
3 Stavern
4 Skartveit
5 Kalvåg
6 Bekkjarvik
7 Grimstad

Årets Gjestehavn kåres av Båtmagasinets lesere. Tønsberg vant ganske klart og hadde neste 1.800 stemmer mer enn Værlandet på en 2. plass.

Den havn som kåres som Årets Gjestehavn kan ikke nomineres igjen før det er gått fem år.

 

Tidligere vinnere:

 

2005: Husnes Gjestehavn

2006: Husnes Gjestehavn

2007: Bekkjarvik i Austevoll

2008: Helgøysund marina

2009: Husnes Båthavn

2010: Farsund gjestehavn

2011: Farsund gjestehavn

2012: Klokkergården, Rødøy